Rubriek van Hroene Pier over de duurzaamheid van Ooskappel:
“Twee twintigers gaan voor duurzaam” – Joris v.d. Sande & Desiree Sturm, Noordweg 40.
Er wappert een Regenboog-vlag aan hun huis, als een kleurrijk teken van medemenselijkheid als je hier binnenkomt. En dan doen ze ook nog eens aan duurzaamheid voor de natuur, zodat het menselijke aspect en het milieu aspect hand in hand gaan hier. Ik voel me heel welkom!
“Rondom ons huis hebben we natuurlijk de luxe van een enorme tuin” zeggen ze beide, “want we hebben zo’n 2 jaar geleden 6 hoogstam- en 12 laagstam fruitbomen geplant en richting de begraafplaats een rij van 30 Walnoot-stekken. Natuurlijk spuiten we die niet met gif en we hebben deze zomer een fruitstalletje aan de weg gehad dat aardig wat opleverde. Op termijn kunnen we dat hopelijk flink uitbreiden.” Het wecken voor eigen gebruik doet Desiree zelf. Ze vertelt dat haar ouders hier al vanaf de bouw allerlei goede duurzame voorzieningen hebben aangelegd, zoals zonnepanelen (29) en een grijswater-circuit. De tank daarvoor ligt in de voortuin ondergronds. “Hiermee hebben we voldoende spoelwater voor de WC bijv. en de tuin. Ik ben blij dat ik hier opgegroeid ben en nog steeds kan wonen. Ik werk nu bij de stichting ‘CITY SEEDS ’ in Middelburg waar mensen met een kleine beurs gratis groente en fruit kunnen komen halen, dat vind ik geweldig!” (www.cityseeds.nl;)
Desiree is vegetarisch en ook Joris eet bijna geen vlees meer, want, zegt hij, de impact van het hele systeem voor veehouderij is uit z’n proporties gegroeid. Joris filosofeert nog even door op de gevolgen van onze huidige economie: “de grootschaligheid van de agro-industrie is ons boven ons hoofd gegroeid. De boer verdient bijna niets en moet zich steeds wisselend maar aanpassen aan wispelturige politici, terwijl de groothandel en de aandeelhouders de winsten opstrijken, dat is geen eerlijke handel of eerlijke verdeling meer. We moeten vooruit naar kleinschalige regioproductie en niet zo veel heen en weer met voedsel over de wereld rijden en vliegen.” Het is me uit het (groene) hart gegrepen, deze analyse. Hetzelfde geldt ook voor de kledingindustrie en de modetrends, daarom haakt en naait Desiree bijna al haar kleding zelf! Ze draagt vanavond een zwartwit gehaakt truitje en een zelf genaaide tuinbroek. Geweldig vind ik dat. “Ja en we gaan ook grotendeels naar de kringloop voor alle spullen”, voegen ze er nog aan toe. Zelfs een groot deel van hun enorme boekenkast is tweedehands, vooral engelstalige boeken.
Nog even terug naar hun tuin: daar lopen ook kippen, die elke dag eitjes leveren en ook kleine Ouessant-schapen, die een aantal benzinegrasmaaierbeurten besparen. Daarnaast hun 2 paarden die mest leveren voor de groentetuin. We brengen nooit iets naar de compost van de milieustraat, want de composthoop hebben we hard nodig, zegt Joris. Er is zoveel te besparen en te recyclen als je er op begint te letten in je eigen huishouden! Het is een proces van voortdurend afwegen wat je heel bewust gaat kiezen. En dan tot slot hebben we nog een grote vijver aangelegd met een vijftal kleine moerasjes in verdiepingen zodat het water stroomt en rond wordt gepompt. Dat gedeelte laten we grotendeels met rust en z’n gang gaan qua biodiversiteit ! Er komen veel vogels op af, laatste zat er zelfs een ‘Bokje’ (een soort Watersnip, red.) … wie heeft zo’n soort nu in z’n achtertuin? En, dat zult u leuk vinden, het wemelt er van de vlinders en libellen, kleine rooitjes en dikke grote blauwgeblokte. We hebben in het begin 3 -4 Kattestaart-stekjes geplant en nu groeit het helemaal rondom; daar komen allerlei bijen op af en zweefvliegen.” Ik zeg dat ik vanaf de aanleg al eens jaloers naar die vijver had gekeken en er graag dit voorjaar eens kom neuzen… dank voor jullie gastvrijheid en openhartigheid. Tot ziens. Ik voel mij bevoorrecht dat ik jullie heb mogen interviewen en ben er trots op dat ons dorp zo’n jong duurzaam stel heeft!
Hroene Pier, uw groene diaken.