Kerk in de wereld; zending over grenzen. Zendelingen, zoals ds. Merkelijn werden naar Indië uitgezonden. In 1986 besloot de synode dat uitzending namens de classicale kerken moest gebeuren. Zo is het doorgegaan en mocht de classis Middelburg vaak predikanten uitzenden. Was het eerst Indië, later werden er naar Afrika tientallen mensen uitgezonden. Zo vroeg Rwanda ons om docenten die voorgangers konden opleiden; later was er ook vraag naar o.a. bouwkundigen. Het volgende land in Afrika was Zambia, kerken die onder de moederkerk in Zuid Afrika vielen. Deze moederkerk had zich wegens de rassenkwestie teruggetrokken. Wetende dat de Nederlandse kerken de moeder van de Zuid Afrikaanse kerken waren, vroegen de kerken in Zambia nu dus hulp aan hun “grootmoeder”. De Zambiaanse kerk bezat 2 ziekenhuizen en vroeg ons om 2 predikanten. Ds. Richters, als zendingsdirecteur op rondreis door de wereld, attendeerde ons op het belang van het naar Zambia sturen van mensen. Botswana was de volgende in de rij; hier waren veel vluchtelingen neergestreken. Zij wilden het evangelie beter leren kennen. Zo werd ds. Weijs uitgezonden om daar jarenlang te werken onder de mensen. In datzelfde Botswana leefden ook de Bosjesmannen. Ze waren verstrooid van elders; klein van gestalte. Zij konden niet geloven dat het geloof ook voor hen bedoeld was. Nog een land waar we bij betrokken waren was Lesotho. Lesotho wordt geheel omringd door Zuid Afrika. De vraag om een paar artsen werd gehonoreerd. Zending in de wereld: op een bepaald moment waren er 59 zendingsmensen uitgezonden. En nog altijd gaan mensen er op uit. Nog steeds kennen miljoenen mensen het evangelie niet. Een uitdaging voor de kerk. Een bijdrage is op zijn minst belangrijk.
- Corbijn
Kerk in actie: Moldavië
Hartverscheurende verhalen: “de vrouw zat al twee weken alleen thuis. Ze at de spaarzame restjes die ze nog had en was de wanhoop nabij. Een vrijwilligster in Moldavië komt hier net op tijd. Toen de oude vrouw haar aan zag komen, begonnen haar ogen te glimmen van blijdschap. Ze wilde de vrijwilligster een cadeautje geven om haar te bedanken, pakte een theelepel zout en verpakte dat in een oude krant. Het was het enige wat de vrouw kon geven. Toen de vrijwilligster de vrouw in de ogen keek, kon ze het niet weigeren. Ze nam de krant aan, liep het pad af en heeft minutenlang gehuild”. Deze en andere verhalen over de wereldwijde gevolgen van de coronacrisis én de hulp door partners van Kerk in Actie leest u op: kerkinactie.nl/corona.
Vredewens
Alleen de rijst die we samen delen voedt
Alleen het water wat we samen drinken lest onze dorst
Alleen de strijd die we samen voeren brengt bevrijding
Alleen de kleren die we samen delen maken mooi
Alleen de woorden die we samen vinden zijn verstaanbaar
Alleen de weg die we samen gaan heeft een doel
Alleen het doel wat we samen stellen is bereikbaar
Alleen de vrede die we zelf maken wordt wereldwijd.
Weet u…
- Dat als u regelmatig elke dag één gulden geeft, de jeugd van een heel dorp Christelijk onderwijs kan ontvangen?
- Dat met een legaat van FL 6000,00 een heel dorp een mensenleeftijd lang Christelijk onderwijs ontvangt?
- Dat er door onze zending reeds op een 50-tal plaatsen wordt gearbeid, maar dat er op het zendingsveld nog ongeveer 800 plaatsen zijn waar niet gearbeid wordt?
- Dat op ons zendingsveld overal deuren open gaan, maar dat de arbeiders ontbreken om die deuren binnen te gaan?
- Dat in 25 jaar de bijdragen voor de zending in Zeeland zijn verviervoudigd en dat de arbeid in die jaren meer dan vertienvoudigd is en dat deze arbeid met honderdvoudige zegen wordt bekroond?
- Dat wanneer u uw gaven zoudt verdubbelen de arbeid opnieuw zou verviervoudigen?
Wist u, dat bovenstaande voor de oorlog geschreven werd?