Omdenken is moeilijk ...

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 00:00

Omdenken is moeilijk … in gesprek met Thea & Dirk van Maldegem in hun groene eco-tuin aan de Noordweg – te bekijken op de open tuin-dagen.

Het is een zwoele avond op de hete dagen half september als ik zit in hun volop bloeiende tuin. Achter en opzij van hun huis groeit en bloeit een zorgvuldig uitgekozen mengsel van vele soorten bloemen en planten. Soms in perken, soms in een randje iets wat zomaar is opgekomen, maar te mooi is om weg te halen. Aan de zuidkant is een diepe natuurlijke vijver, een oude veedrinkput, met mooie oeverplanten als Kattestaart en in het vroege voorjaar Fluitekruid. In elk seizoen bloeit er wel wat, ook dat is zorgvuldig zo uitgekiend.

Een heel werk, zegt Dirk, dat is in de loop der jaren geleidelijk ontstaan. Maar het is Thea, die de groene vingers heeft hoor!” “ Ja, vult Thea dan aan, dat klopt, maar Dirk heeft gaandeweg z’n steentje bijgedragen met zijn hulp bij het aanleggen, plannen en het onderhoud! Ik kijk goed welke planten ik kies en waar m’n planten, zaden of stekjes vandaan komen!”

Gezonde grond!!

Ik koop mijn planten bij kwekers die op biologische manier kwekenHet moeten geen opgejaagde planten zijn en ze moeten op schone grond zijn opgegroeid. Daarbij moeten ze meerwaarde bieden aan in de tuin levende insecten en vogels”

In die zin dus geheel bio-organisch en veel biodiversiteit!  Zo schrik ik zelfs even wakker van dat besef ‘schone grond’ : zelfs in een gewone tuin (geen groentetuin) is het oppassen geblazen met kunstmatige middeltjes en gif…!!! Want veel spuitmiddelen of slakkenkorrels en rattengif komt uiteindelijk in de bloemen en dus in de nectar die door de bloem-bestuivende insecten wordt gedronken en hen langzaam onvruchtbaar maakt en vergiftigd…

Wat betekent het begrip duurzaamheid voor jullie? Voor Thea is dat heel concreet en praktisch: gezonde levensmiddelen, de restjes naar de kippen, zoveel mogelijk recyclen, bewust je kleding kopen en goed zoeken waar je kleding gemaakt wordt (geen kinderarbeid-landen). “Duurzaamheid is eigenlijk altijd een voortdurende zoektocht met keuzes… Ik ontdekte pas ,dat je nu bij Zeeman theedoeken kunt kopen, die van gerecycled katoen zijn gemaakt.”  

Dirk vult aan:” Duurzaamheid is een containerbegrip, waar steeds nieuwe aspecten bijkomen”. Je gekozen leefstijl en onderweg voortdurend zoeken en kiezen wat je perse NIET wil hebben… Zij kiezen dagelijkse zaken vanuit een christelijk perspectief: “…geen schade toebrengen aan de schepping!  Dat is ook een opdracht, zegt Thea, die gaat over je mens-zijn en de zorg voor de schepping. “  Dirk: “ het is opvallend, dat je dit terug ziet in veel grote wereldgodsdiensten. Eenheid met de natuur moet je ook voelen (niet alleen op een verre vakantie) en dat kan mensen over de hele wereld wellicht samenbinden in een betere zorg voor de aarde dan we de laatste tijd doen met vervuiling, uitputting en alleen oog voor economisch winstbejag. Dat is geen gezonde houding…”.  En ja, dat blijkt ineens een kwestie van lange adem hebben, maar niet doordrammen of opleggen van wat allemaal niet mag tegenwoordig.

Omdenken!

Thea:. “Omdenken is een (meestal) langzaam proces van veranderen. We zijn gewend aan hoe het altijd  ging, hoe we het hebben geleerd of meegekregen van thuis. Omdenken, anders gaan denken, vanuit een heel ander perspectief blijft een lastig iets.” En ja de gewoontevorming kennen we allemaal: “ ‘k e’t oaltied zo hedae…” zeggen we hier niet voor niets. En toch vraagt momenteel onze bijbelse opdracht om verandering van denken, denken aan je schoonmaakmiddelen, je koffie, eigenlijk al je boodschappen. En denken = doen! Er is zelfs een christelijk programma voor bedacht nl. ‘God-in-de-supermarkt.nl’

“Onze tuin is een lang groeiproces geweest en we leren nog steeds…”, vertellen ze tot slot. Toen we hier pas kwamen wonen, was het gewoon een grasveld, waar de vorige bewoners hun auto op parkeerden. Er stonden wel wat oude bomen, maar nu hebben we rondom meer soorten geplant. En als je dan ziet, wat er allemaal leeft in de tuin, dan wil je het beter begrijpen, je verdiept jezelf erin. Dan snap je steeds beter, waar het om gaat. Ook waar je goed op moet letten. O.a. voor de bijen en vlinders en vogels. Zij leveren hun bijdrage aan een gezonde tuin. Nu broeden hier diverse soorten vogels, zoals de Witte Kwikstaart, Roodborst , Winterkoninkje en in de veedrinkput zitten kikkers, salamanders en padden.

Allemaal vanzelf afgekomen op een gezonde evenwichtige tuin! Groener en duurzamer voor ons nageslacht kan haast niet, verzucht ik met enige jaloezie in m’n hart… op zowel zo’n mooie omgeving als op die gezonde leefstijl. Ik kreeg gelukkig eens een fraaie foto, die Thea maakte van een Hoornaarvlinder (Hornet-mot), die onderaan de populieren op een vrouwtje zat te wachten, die later ook echt kwam. Een bijzondere waarneming voor een groene diaken, die op alle ‘kleintjes’ let. Dank voor jullie bijdrage in de hoop dat het velen mag inspireren.

 

Peter Geene, groene diaken.